Congres Het duurzaam doorbreken van generatiearmoede

Terug

Congres Het duurzaam doorbreken van generatiearmoede

Geschreven op 1 september 2023

“Door het hele land zijn er talloze processen, projecten en aanpakken. Hoe doen ze dat in Rotterdam-Zuid, in Limburg en landelijk? En wat kun jij daarmee in jouw lokale aanpak?”

Op 10 november leggen we bij dit congres de nadruk op het duurzaam doorbreken van generatiearmoede door van elkaar te leren en te weten wat effectief is. De gevolgen van armoede en mogelijkheden om tot structurele verbeteringen van armoedebeleid te komen staan centraal. Hoe zetten we binnen de Alliantie van Kracht deze beweging in en hoe doen ze dat in Rotterdam-Zuid, in Limburg en landelijk? Wat kun jij daarmee in jouw lokale aanpak? 

Er is geen plattelandsregio in Nederland waar armoede zoveel voorkomt als in de Veenkoloniën. Veel families in dit gebied leven van generatie op generatie in armoede. Dit noemen we generatiearmoede. De Alliantie van Kracht zet in op het doorbreken van deze armoede. We zetten binnen de Alliantie van Kracht in op een programma van 20 jaar. Dit geeft ons de tijd die nodig is om écht te veranderen en generatiearmoede te doorbreken. Op basis van de kennis uit het vijfjarige onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen gaan we experimenteren in wijken, dorpen en buurten en maatwerk bieden.

In Nederland

Generatiearmoede doorbreken is een proces van lange adem. Veel organisatie zoeken naar de beste manier om het aan te pakken. Meer van hetzelfde werkt niet: we zoeken naar aanvullende, andere of betere manieren. Daarbij leven vragen als:

  • Hoe ondersteun je mensen met schulden en armoede het beste?
  • He voorkom je door preventief werken en vroegsignalering dat minder mensen in armoede en de schulden terechtkomen?
  • Hoe geef je dit proces in je organisatie, met ervaringsdeskundigen en met partners vorm?
  • Hoe ga je daarbij met uitdagingen, obstakels, etc om.
  • Hoe kom je tot een andere regionaal gedragen aanpak?

Het zijn vragen waar veel antwoorden op mogelijk zijn. Door het hele land zijn er talloze processen, projecten en aanpakken. Hoe doen ze dat in Rotterdam-Zuid, in Limburg en landelijk? En wat kun jij daarmee in jouw lokale aanpak?

Programma

14.00-14.30 uur Ontvangst en inschrijving
14.30-14.40 uur Opening door dagvoorzitter, Eric van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Emmen, voorzitter van de Alliantie van Kracht tegen Armoede
14.40-16.30 uur Inhoudelijke deel met daarbij diverse plenaire sprekers, maar ook workshopsessies om het gehoorde te vertalen naar een lokale aanpak
16.30-16.45 uur Plenaire terugkoppeling uitkomsten diverse werktafelgroepen
16.45 uur Afsluitende netwerkborrel

Locatie

Het congres op 10 november vindt plaats bij café restaurant Hofsteenge in Grolloo.

Aanmelden

Werk je bij, of ben je gecommitteerd aan, 1 van de 42 betrokken partners van de Alliantie van Kracht? Of ben je een ervaringsdeskundige, of andere geïnteresseerde in het onderwerp? Mis dit niet en meld je aan:

 

Meer informatie

Neem gerust contact op met Saskia Duursma, programmaleider Alliantie van Kracht via s.duursma@cmostamm.nl of 06-124 139 41.

Delen via social media