Partner uitgelicht: Eric van Oosterhout

Terug

Partner uitgelicht: Eric van Oosterhout

Geschreven op 14 februari 2024

“Het belangrijkste wat ouders én leerkrachten mogen hebben van kinderen, zijn hoge verwachtingen.”

Eric van Oosterhout is sinds 2017 burgemeester van de gemeente Emmen. Daarvoor was hij van 2007 tot 2017 burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. Eric komt uit een arbeidersgezin wat zijn keuzes in het leven mede hebben gevormd. In gesprek met de projectleider van Alliantie van Kracht, Saskia Duursma, vertelt hij hierover.

Een ijsje op Prinsjesdag

“Ik ben tot mijn 14e opgegroeid in Den Haag. Vroeger kregen we met Prinsjesdag altijd vrij en dan gingen we naar de binnenstad. Daar stonden mijn zus en ik dan met vlaggetjes te zwaaien. Na afloop kregen we van onze ouders een ijsje. We waren niet arm, maar we hadden het ook zeker niet breed. Mijn vader werkte voor de overheid en mijn moeder werkte als naaister in een atelier. We hadden veel tweedehands spullen en zelfgemaakte kleding en woonden in een flat op vier hoog, op 48 vierkante meters. Met dus één keer per jaar een ijsje. Afgelopen september was ik de dag na Prinsjesdag weer in Den Haag voor een congres en maar 10 minuten rijden van mijn ouderlijk huis af. Ik heb mijn chauffeur gevraagd er langs te rijden. Toen dacht ik wel; dat had mijn moeder moeten zien, dat ik nu een chauffeur kan vragen hier langs te rijden.”

Zijn achtergrond maakt Eric heel bewust van de waarde van geld en van de verschillen die er zijn in Nederland. “Dat besef, van aan de ene kant een heel gelukkige jeugd, maar aan de andere kant ook toch ook weinig geld, dat maakt dat ik nog steeds oplet wat ik uitgeef. Ook ben ik me heel bewust dat Nederland een heel mooi land is, maar dat er ook een hele groep mensen is die nog steeds moeite heeft om rond te komen. Daarom zet ik mij ook volledig in voor het doorbreken van generatiearmoede in de Veenkoloniën.”

Ongelijke kansen

Het bepaalt ook de keuzes in Eric zijn leven. Hij geeft aan: “ik vind het bieden van gelijke onderwijskansen ontzettend belangrijk. Ik was zelf de eerste in mijn familie die ging studeren. Mijn vriendjes van vroeger gingen niet studeren. Daardoor voelde ik op heel jonge leeftijd al dat er niet voor iedereen gelijke kansen zijn. Daarom heb ik mij altijd hard gemaakt voor gelijke onderwijskansen en ben ik tot de dag van vandaag voorzitter van een schoolbestuur.” Dat vertaalt zich ook in de keuzes die Eric in zijn loopbaan heeft gemaakt. Hij legt uit: “mijn loopbaan staat in het teken van kansen creëren. Ik wil op allerlei manieren helpen om verbindingen te leggen met mensen die het minder hebben.”

Eric benoemt wat daarvoor naar zijn idee nodig is. “Het aanpakken van laaggeletterdheid en het aanbieden van passend onderwijs is heel belangrijk voor kansengelijkheid. Als je te ver moet reizen om vanuit je woonplaats een HBO opleiding te volgen -en tegelijkertijd word je bij de lokale bakker een werkleertraject op MBO niveau aangeboden- dan is de keuze vaak gauw gemaakt. Terwijl de betreffende persoon juist heel geschikt zou zijn voor de HBO opleiding. Niet dat het MBO werk minder is, zeker niet, maar het gaat erom dat iemand gaat doen waar hij of zij goed in is. En dat de kansen die die persoon krijgt gepakt kunnen en mogen worden. Er blijft zo veel verborgen talent liggen.”

Meer gelijke kansen

In de gemeente Emmen wordt ingezet op meer gelijke kansen. Eric benoemt: “het gaat in de materiële zin echt beter. We hebben een aantal goed werkende vangnetten ontwikkeld. We hebben bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe waardoor meer kinderen mee kunnen doen aan sport en cultuur. Het minimabeleid is ook op orde. We hebben een hele webshop ontwikkeld, Doe Mee Emmen, onder andere gericht op kinderen, waardoor ze meer kansen krijgen.”

Maar de echte oplossing voor meer gelijke kansen zit in iets anders, vindt Eric. “Het belangrijkste wat ouders én leerkrachten mogen hebben van kinderen, zijn hoge verwachtingen. Dat is de sleutel tot verandering. Het gaat om de combinatie van deze hoge verwachtingen én het materieel mogelijk maken van bepaalde kansen waardoor er meer gelijke kansen ontstaan. Je wilt op alle mogelijke manieren datgene wat er in iemand zit aan talenten en kennis zoveel mogelijk boven tafel trekken via het vertrouwen en het geloof in de persoon om wie het gaat.”

Samenwerking voorop

“Ik ben nu 15 jaar burgemeester en wat ik heb geleerd, is dat het goed is om een aantal dingen voor je gemeente te kiezen waar je echt passie voor hebt en dat in samenwerking op te pakken. Daarom geloof ik ook zo in de Alliantie van Kracht, maar bijvoorbeeld ook in het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. Wil je echt dingen voor elkaar krijgen dan heb je elkaar hard nodig. Echte veranderingen krijg je omdat je met een club goede mensen de juiste dingen doet.”

Delen via social media